Štampa

Počeo dvogodišnji Projekat tehničke podrške jačanju transplantacija i doniranja organa u BiH

.

transplantacija mMeđunarodnom konferencijom o donorstvu i transplantacijama u Sarajevu je počeo dvogodišnji projekat saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Turske, čiji je cilj unapređenje programa transplantacije i doniranja organa u našoj zemlji.

 Transplantacijski program je već niz godina u fokusu rada Federalnog ministarstva zdravstva, izjavila je pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera.
- Ministarstvo, osim legislative koja je u potpunosti zaokružena i usklađena sa direktivama Evropske unije učestvuje ili samostalno provodi i ostale aktivnosti vezane za transplantacijsku medicinu. U proteklom periodu imali smo različite faze. Od uspona, odnosno povećanja broja transplantacija, kao što je to bio slučaj kada smo imali potpisan ugovor sa Republikom Hrvatskom i provodili zajedno s Republikom Hrvatskom jedan transplantacijski projekt. S druge strane, dođu periodi određenog zatišja odnosno pada broja, u prvom redu sad govorim, kadaveričnih transplantacija - kazala je Bera.

Dodala je da je takav slučaj bio u vrijeme pandemije korona virusa, koja se odrazila na transplantacije ne samo u BiH nego i šire. Naglasila je da su u Federaciji BiH intenzivirane aktivnosti na verifikaciji zdravstvenih ustanova koje mogu provoditi određene transplantacijske programe u skladu sa Zakonom.

Predsjednik Turske fondacije za transplantaciju organa Eyüp Kahveci kazao je da će Projekt, između ostalog, obuhvatiti i aktivnosti koje će se odnositi na edukaciju medicinskog osoblja, kao i na edukaciju javnosti o značaju doniranja organa i tkiva.

Predsjednica Donorske mreže BiH Halima Resić istakla je da će Projekt biti implementiran u naredne dvije godine, a predviđena je, prije svega edukacija ljekara, sestara, kao i promocija donorstva.
- Donorska mreža prije svega vrši edukaciju, a potencijalni donori se nalaze u bolnicama i kliničkim centrima, u intenzivnim njegama. To je suština i zbog toga moramo educirati kadar koji će na tom segmentu raditi. Zato nam je drago da su i Federalno ministarstvo zdravstva i Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata naši partneri jer mi smo zajedno stub koji čini kariku u tom segmentu.

Međunarodnu konferenciju „Doniranje organa i transplantacije“ organizirali su Federalno ministarstvo zdravstva i Donorska mreža u Bosni i Hercegovini zajedno sa partnerima iz Republike Turske - Turskom transplant fondacijom i Međunarodnom mrežom za transplantacije, Bezmialem Vakif Univezitetom, Univerzitetom zdravstvenih nauka - Centrom za izučavanje zdravstvenih nauka Balkana, Medicinskim fakultetom Univerziteta Gazi, Udruženjem transplant koordinatora, Udruženjem turskih intenzivista i Zdravstvenim diplomatskim društvom, uz finansijsku podršku Turske agencija za razvoj (TIKA).