Štampa

Nacrt zakona o ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje

Vlada Federacije BiH je na 91. sjednici održanoj 16.02.2017.godine utvrdila i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine uputila Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, radi razmatranja i usvajanja.

Ovaj zakon, u cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva, uređuje mjere zabrane i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, njihovog oglašavanja, promidžbe i sponzoriranja, sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obvezne oznake na pakiranjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, osnivanje Federalnog povjerenstva za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provedbom Zakona.

Pozivamo sve zainteresirane subjekte, fizičke i pravne osobe, da Federalnom ministarstvu zdravstva dostave svoje sugestije, primjedbe i prijedloge na navedeni Nacrt zakona.

Sugestije, primjedbe i prijedlozi mogu se dostavljati u pismenoj formi, i to putem putem pošte na adresu: Titova broj 9, Sarajevo, 71000, ili na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Napominjemo da je pri tome potrebno jasno naznačiti da se komentari odnose na Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

TEKST NACRTA ZAKONA:

HRVATSKI JEZIK (1,1 MB)
BOSANSKI JEZIK (1,1 MB)
SRPSKI JEZIK (1,1 MB)

Štampa

Javna rasprava - Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, koji je od strane Vlade Federacije BiH upućen u parlamentarnu proceduru na razmatranje, i to po skraćenom postupku, razmatran je i usvojen od oba doma Parlamenta Federacije BiH, ali u formi nacrta. Prethodno usvojeni amandmani na Prijedlog Zakona od strane Vlade Federacije BiH, na 36. žurnoj sjednici od 20.04.2016. godine, postali su sastavni dio Zakona, te je Zakon vraćen redovnu proceduru.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na 12. sjednici održanoj 21.04.2016 godine usvojio je Zaključak kojim se zadužuje Vlada Federacije BiH da organizira i provede javnu raspravu o Nacrtu zakona, u trajanju od 60 dana, a sukladno proceduri propisanoj Ustavom Federacije BiH za donošenje zakona iz zajedničke mjerodavnosti federalne vlasti i kantona. 

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na 10. sjednici održanoj 30.11.2016. godine, usvojio je predmetni Zakon u formi nacrta.

Slijedom navedenog stekli su se uvjeti za organiziranje i provedbu javne rasprave o Nacrtu zakona, a sukladno gore navedenom zaključku Doma naroda.

S tim u svezi, pozivamo sve zainteresirane subjekte da sugestije, prijedloge i primjedbe na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja dostave ovom ministarstvu radi daljnjeg postupanja i pripreme Prijedloga zakona.

Sugestije, prijedloge i primjedbe na Nacrt zakona do 31.01.2017. godine možete dostaviti na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem pošte na adresu: Federalno ministarstvo zdravstva, Titova br. 9, 71000 Sarajevo.

TEKST NACRTA ZAKONA:

bosanski (400 KB)
hrvatski (400 KB)
srpski (400 KB)

AMANDAMANI

bosanski (1,8 MB)
hrvatski (1,8 MB)
srpski (1,8 MB)