Štampa

U nedjelju 3. decembra obilježavanje Evropskog dana doniranja i transplantacije organa

.

U Sarajevo City Center-u (SCC) (prizemlje) u nedjelju 03.12.2017. godine u periodu od 11.30 do 13.30 sati bit će organizirano centralno obilježavanje Evropskog dana doniranja i transplantacije organa u Federaciji BiH (EODD).

Organizatori obilježavanja Evropskog dana doniranja organa u Federaciji BiH su Federalno ministarstvo zdravstva, Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDTBiH), Donorska mreža BiH, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH (UDITFBiH), Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo i Donorska mreža Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, Vijeće Evrope 1998. godine pokrenulo je inicijativu za obilježavanje Evropskog dana doniranja organa - European Day for Organ Donation (EODD), s ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju doniranja organa.

Centralno obilježavanje EODD u Sarajevu će biti prilika za sve zainteresirane građane da se putem promotivnih materijala, ali i u neposrednom razgovoru sa stručnjacima iz oblasti transplantacije i donacije organa, kao i pacijentima upoznaju sa svim činjenicama vezanim za donorstvo i transplantaciju organa.

Predstavnicima medija će se tom prilikom obratiti dr. Lada Sarajlić, direktorica Centra za transplantacijsku medicinu Federalnog ministarstva zdravstva, prof. dr. Halima Resić, predsjednica UNDTBiH, dr. Aida Ćorić u ime Donorske mreže KS i Tomislav Žuljević predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH.