Štampa

Svjetski dan zdravlja: "Depresija: razgovarajmo"

.

U povodu Svjetskog dana zdravlja koji se ove godine obilježava pod motom „Depresija: razgovarajmo“, u zgradi Ujedinjenih nacija, a u organizaciji Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za BiH danas je održana konferencija za medije. 

Kako je naglašeno na konferenciji, depresija je drugi najveći kontributor onesposobljenju ili gubitku zdravlja, te vodeći uzrok za 128.000 samoubistava svake godine u evropskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije. Prema nedavno objavljenim globalnim zdravstvenim procjenama WHO za 2015. godinu broj osoba sa depresivnim poremećajem u regiji iznosi 40 miliona s prevalencijom u zemljama od 3,8 do 6,3%. 

Prevalencija u BiH se, kako je rečeno, kreće u okvirima evropskog prosjeka, a pozitivna stvar je organizacija i dostupnost usluga iz oblasti mentalnog zdravlja, po čemu BiH može biti model zemljama evropske regije.

Prisutnim predstavnicima medijima, ali i drugim gostima, danas su se obratili dr. Victor Olsavszky, šef Ureda WHO u BiH, prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, Dunja Šmitran, v.d. koordinatorica Regionalnog centra za mentalno zdravlje, Maja Zarić u ime ambasade Švicarske u BiH, dr. Alma Džubur-Kulenović, specijalista psihijatrije iz KCUS-a i Jasmin Palata iz Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Feniks“, Tuzla.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja danas su održani i brojni drugi stručni skupovi, okrugli stolovi i akcije u cilju podizanja svijesti o depresiji.

Više o Svjetskom danu zdravlja 2017 i depresiji možete pronaći na ovom LINKU Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Saopštenje za medije Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu

Kratki film "Imao sam crnog psa" na temu depresije: https://web.facebook.com/WHOBIH/videos/444041119273138/