Štampa

Potpisan Kolektivni ugovor za područje zdravstva u tri kantona

.

U prostorijama Federalnog ministarstva zdravstva danas je potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenika u području zdravstva na teritoriji FBiH između Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika uposlenih u zdravstvu FBiH, s jedne strane, i kantonalnih ministara zdravstva u vladama Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona, s druge strane.

Kolektivni ugovor su potpisali ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, ministar zdravstva ZDK Dragoljub Brenjo, ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK Damir Dučić i predsjednik Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika uposlenih u zdravstvu FBiH Abud Sarić.

Pregovori između Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH s jedne strane i Pregovaračkog tima Vlade FBiH i vlada kantona počeli su 10.06.2016. godine, a radi usklađivanja važećeg granskog kolektivnog ugovora iz područja zdravstva s odrednicama Zakona o radu.

Pregovori su okončani 05.10.2016, a do sada su suglasnost na usuglašeni granski kolektivni ugovor za područje zdravstva dale vlade Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, čiji su ministri danas i potpisali navedeni ugovor.

Ovaj zaključeni kolektivni ugovor ima pravno dejstvo za područje navedena tri kantona, odnosno javnih zdravstvenih ustanova u ovim kantonima, a čiji je osnivač kanton i općina.

Federacija ima obvezu zaključiti anexe granskog kolektivnog ugovora, za javne zdravstvene ustanove čiji je Federacija BiH osnivač ili suosnivač, ali tek nakon što suglasnost za zaključivanje ovog ugovora daju svi drugi kantoni suosnivači u ovim ustanovama.

Potpisivanju je prisustvovao i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić koji je istaknuo da je Federalno ministarstvo zdravstva u cjelokupnom procesu imalo koordinirajuću ulogu i da nije pregovaračka strana u postupku, obzirom da se granski kolektivni ugovori zaključuju, implementiraju i financiraju na razini kantona.