Štampa

Evropski dan podizanja svijesti o antibioticima

.

Na Evropski dan podizanja svijesti o antibioticima koji se obilježava 18. novembra, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje javnosti da antibiotike koristi samo onda kada ih propiše ljekar i na način propisan od strane ljekara.

Otkriće antibiotika smatra se jednim od najvećih otkrića u historiji medicine. Međutim, optimistična predviđanja za riješenje velikog broja bakterijskih infekcija i „zlatno doba“ antimikrobne terapije sa otkrićem velikog broja strukturno različitih i vrlo djelotvornih antimikrobnih lijekova je brzo prošlo.

Otkriće antibiotika polovinom prošlog stoljeća, koji su iz temelja promijenili prognozu donedavno fatalnih infektivnih oboljenja dovelo je do njihove široke upotrebe koja se vrlo često pretvara u zloupotrebu.

U posljednjih nekoliko desetljaća značajno je smanjeno ulaganje u pronalazak novih antimikrobnih lijekova. Istovremeno je došlo do snažnog rasta otpornosti mikroorganizama na postojeće antimikrobike što zahtijeva maksimalnu pozornost, kako u planiranju i strategiji njihove upotrebe na najvišem nivou tako i u proizvodnji, distribuciji, propisivanju i korištenju u terapiji.

Svijest o učincima prekomjerne upotrebe i zloupotrebe antibiotika je globalno na visokoj razini, ali je niža u zemljama u kojima su antibiotici nešto slabije regulirani i u kojima se mogu izdavati bez recepta. Istraživanje SZO ukazuje na to da se više od polovine svih lijekova – uključujući i antibiotike – propisuje, izdaje ili prodaje na neodgovarajući način, a polovina pacijenata uzima lijekove na neadekvatan način. To dovodi do jačanja rezistencije na antibiotike, čime se smanjuje broj djelotvornih antibiotika. Osim toga, alarmantna je činjenica da u posljednjih 25 godina nije otkrivena niti jedna nova grupa antibiotika, usprkos istraživačkim naporima.

Ovaj problem ne ostavlja ogromne posljedice samo na zdravlje, nego ima i snažan ekonomski utjecaj i na pojedince i na društva, jer rezistentne infekcije mogu biti i do 100 puta skuplje za liječenje.

Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO/EURO) su izradili plan i strategiju djelovanja, kojom bi zaustavili ili bar usporili razvoj rezistencije bakterija u Evropi. Program je nazvan “Dani svjesnosti o antibioticima u Evropi” i obilježava se svake godine 18. novembra. Ovaj program uključuje u prvom redu razumijevanje problema (razloga i načina) nastanka razistencije, a potom i mehanizme kojim se može boriti protiv te pojave. Program ECDC i WHO/EURO predviđa veliku kampanju koja obuhvata edukaciju doktora medicine i veterine, proizvođače hrane i edukaciju građana o osobinama antibiotika i rezistenciji na antibiotike. Građani moraju postati svjesni da antibiotici nisu za samoinicijativnu i nekontrolisanu upotrebu koja može dovesti do ozbiljnih posljedica po zdravlje.