Ministarstvo

Štampa

Euromelanoma kampanja 2014 od 12. do 16. maja

.

 

U organizaciji Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože/melanoma u periodu od 12. do 16 maja provest će se javno-zdravstvena preventivna kampanje protiv raka kože “Euromelanoma 2014 – Ranom dijagnozom spašavate život”.

U okviru kampanje će se u navedenom periodu (12-16. maja) u 30 gradova u cijeloj BiH, pružati besplatni dermatološki pregledi mladeža svim zainteresiranim građanima, a za obavljanje pregleda neće biti potrebna uputnica niti zdravstvena knjižica. Sve informacije o gradovima i klinikama, odnosno ambulantama u kojima će se u navedenom periodu moći obaviti besplatne preglede možete pronaći na zvaničnoj web stranici Euromelanoma kampanje, odnosno OVDJE.

„Euromelanoma“ je godišnja kampanja koju organiziraju dermatolozi zajedno sa partnerima u cilju podizanje svijesti javnosti o karcinomu kože i lakom i besplatnom načinu otkrivanja sumnjivih lezija u najranijem stadiju. Zbog sve većeg broja slučajeva, potencijalno, po život opasnih karcinoma kože, kampanja je fokusirana na važnost rane dijagnoze. Ovoj panevropskoj kampanji BiH se pridružila 2011. godine.

Kao najava "Euromelanome 2014", u subotu 10. maja u 12 sati na Vilsonovom šetalistu bit će održana akcija pod nazivom "Šetnjom i plesom u cilju prevencije raka kože - melanoma".